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Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl


Bereikbaarheid
Ga er eens even goed voor zitten. In deze Training staat telkens één kleur in de schijnwerpers. Dat kan zijn vanwege de wijze waaróp je die kleur moet spelen, maar soms ook omdat er een subtiele actie nodig is voordat je optimaal van de kleur gebruik kunt maken.
	Spel 1

 V 2 
 V B 2

 3 2

 H V B 10 9 8 
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 A 9 8 7

 H 4 3

 A 8 7 6 5 4 

 -

Tegen jouw 3SA start west met 

8, voor oosts A.

Oost speelt 7 terug. 

Hoe probeer je dit contract te maken?
	Spel 2
 V 2

 4 3 2

 4 3 2

 A B 10 9 8 
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 A H 3

 A H V B

 A H 7 6 5

 H

Tegen jouw 6SA-contract start west met B.

Hoe probeer je dit contract te maken? 


Overpeinzing

	Spel 1

 V 2

 V B 2

 3 2

 H V B 10 9 8 

 [image: image3.jpg]



 A 9 8 7

 H 4 3

 A 8 7 6 5 4 

 -

Tegen jouw 3SA start west met 

8, voor oosts A.

Oost speelt 7 terug. 

Hoe probeer je dit contract te maken?
	Spel 2
 V 2

 4 3 2

 4 3 2

 A B 10 9 8 
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 A H 3

 A H V B

 A H 7 6 5

 H

Tegen jouw 6SA-contract start west met B.

Hoe probeer je dit contract te maken? 


Beide spellen hebben alles te maken met de bereikbaarheid van een weldadig sterke klaverenkleur. Een tweede overeenkomst is dat je voor het maken van de klaveren twee keer moet oversteken naar dummy. De eerste keer om OW hun zekere klaverenslag te laten maken; de tweede keer om dummy’s resterende klaveren om te zetten in keiharde slagen.

Je eerste (en enige) speelplan is zorgen dat je tweemaal kunt oversteken naar dummy. 
Aanpak
	Spel 1

 V 2

 V B 2

 3 2

 H V B 10 9 8 
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 A 9 8 7

 H 4 3

 A 8 7 6 5 4 

 -

Tegen jouw 3SA start west met 

8, voor oosts A.

Oost speelt 7 terug. 

Hoe probeer je dit contract te maken?
	Spel 2
 V 2

 4 3 2

 4 3 2

 A B 10 9 8 
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 A H 3

 A H V B

 A H 7 6 5

 H

Tegen jouw 6SA-contract start west met B.

Hoe probeer je dit contract te maken? 


Spel 1

Gelukkig kun je twee keer oversteken naar dummy, mits … je in de eerste slag H onder oosts A gooit! Dummy’s V én B vormen dan een solide brug naar de klaveren. Zodra je aan slag bent, speel je harten naar V en gun je OW hun feestje met A. Zodra je weer aan slag bent, vormt B de brug naar dummy’s overige klaveren.

Als je door zuinigheid H onder je vleugels hield, heb je maar één oversteek en zul je kansloos downgaan …

Spel 2

Ook in dit spel kost misplaatste zuinigheid je de kop.

Win de uitkomst met A. Speel H én neem die over met A! Dan ga je door met klaveren tot V haar opwachting maakt. De volgende slag is beslist voor jou. Dat is trouwens ook noodzakelijk in een klein slem (.

Nu staak je over naar je zo zuinig bewaarde V en incasseer je dummy’s overige klaveren. 6SA C.
Spel 3
 -

 A H 4 3 2
 7 6 5 2

 7 6 5 2
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 A H V B 10 9

 -

 A H 8 4


 A H 9

Vraag niet hoe het is geboden, maar je speelt 6. West komt uit met V.

Hoe probeer je twaalf slagen te maken?

Spel 3  Overpeinzing

	 -

 A H 4 3 2

 7 6 5 2

 7 6 5 2
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 A H V B 10 9

 -

 A H 8 4

 A H 9

Vraag niet hoe het is geboden, maar je speelt 6. West komt uit met V.

Hoe probeer je twaalf slagen te maken?


Vanuit de zuidhand tel je drie dreigende verliesslagen: twee in ruiten en één in klaveren. Daarvan moet je twee dreigingen opheffen om je contract te maken. Je voorkomt twee verliezers als je noord weet te bereiken: dan gebruik je AH als vuilniswagen. 

Je hoeft dus alleen maar even over te steken naar dummy (.

Misschien leuk om te weten: als je vijf kaarten mist van een kleur, zitten die meestal 3-2 verdeeld. Kijkend naar de ruitenkleur mag je er dus van uitgaan dat je maar één ruitenslag zult verliezen. In dat geval tel je nog maar twee dreigende verliezers …
En als dat nog geen vraagtekens opheft: je moet ervan uitgaan dat de vierde ruitenslag niet voor OW zal zijn.
Spel 3  Aanpak

	 -

 A H 4 3 2

 7 6 5 2

 7 6 5 2
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 A H V B 10 9

 -

 A H 8 4

 A H 9

Vraag niet hoe het is geboden, maar je speelt 6. West komt uit met V.

Hoe probeer je twaalf slagen te maken?


Win de uitkomst met A. Haal de troeven op van OW en speel dan A, H en 8! Over 8 zal oost of west zich ontfermen. Met wat op tafel ligt aan harten, zal de winnaar van die slag geen harten naspelen. Maar dat hoeft ook niet. Want als je de volgende slag in de hand wint, steek je met 4 over naar 7 in de dummy voor de twee hartenslagen. Die oversteek is onmogelijk als je de derde ruitenslag begint met je laagste ruiten: 4. Het venijn zit dus in de ruitenslag die je weggeeft.
Spel 4

 2

 V 10 9

 B 10 9 8 7
 6 4 3 2
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 H B 10 8 6

 A 2
 A H
 A H 7 5

West komt met 3 uit tegen jouw 3SA-contract. 
Je laat dummy 9 leggen; oost legt H.

Hoe probeer je 3SA in je tas te stoppen?

Spel 4  Overpeinzing

	 2

 V 10 9

 B 10 9 8 7

 6 4 3 2
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 H B 10 8 6

 A 2

 A H

 A H 7 5

West komt met 3 uit tegen jouw 3SA-contract. 

Je laat dummy 9 leggen; oost legt H.

Hoe probeer je 3SA in je tas te stoppen?


Voordat je dummy laat bijspelen, telde je je vaste slagen. Toch?

Dan kom je met vijf al over de helft van wat je nodig hebt (: A, AH en AH. Na het leggen van 9 en de verschijning van H tel je V als 6e vaste slag. De snit op hartenboer zit ook goed.
Op het onderdeel ‘zoeken naar extra slagen’ scoort de ruitenkleur heel hoog. Daarbij valt – zeker na de vorige drie spellen – het belang op van de bereikbaarheid. Om naast AH nóg twee ruitenslagen te kunnen maken, zul je twee keer moeten oversteken naar dummy. De eerste keer om OW V te laten maken. 

De kans is immers ruim twee keer zo groot dat V NIET onder AH valt dan wél! Als de zes ruiten 4-2 verdeeld zitten, is de kans immers 4 tegen 2 dat V bij de 4-kaart zit. Hoe meer loten (ruitenkaarten), des te meer kans op een prijs (V).
Moet ik ook nog iets zeggen over de volgorde waarin je je kaarten speelt?

Nee? OK, dan laat ik het hierbij. (
Spel 4  Speelplan

	 2

 V 10 9

 B 10 9 8 7

 6 4 3 2
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 H B 10 8 6

 A 2

 A H

 A H 7 5

West komt met 3 uit tegen jouw 3SA-contract. 

Je laat dummy 9 leggen; oost legt H.

Hoe probeer je 3SA in je tas te stoppen?


Win H met A.

Sla AH en AH.

En speel dan … 7!

Na 7 heb je opeens twee entrees naar dummy: 5 naar 6 en 2 naar 10! 

Niet naar V, want met HB in handen had oost echt wel B op dummy’s 9 gespeeld in plaats van H!
Na de eerste oversteek speel je ruiten tot V verschijnt. En zodra je na deze rode dame weer aan slag bent, gebruik je de andere oversteek om de resterende ruiten op te strijken.

Spel 5
 3 2

 3 2

 4 3 2

 H 6 5 4 3 2
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 A H 5 4

 A H V 4

 A H

 A B 10

Zuid speelt 6SA. West start met V; voor zuids A.
Welke leider zal zijn contract waarschijnlijk niet maken?

Leider a speelt 10 (west 7) en laat dummy duiken.

Leider b speelt 10 (west V) en laat dummy H spelen.

Leider c speelt 10 (west V) en laat dummy duiken.

Leider d speelt A, dan 10 (west V) en laat dummy duiken.

Ik geef géén overpeinzing.

Spel 5  De brug naar dummy’s vrije klaveren 
	 3 2

 3 2

 4 3 2

 H 6 5 4 3 2
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 A H 5 4

 A H V 4

 A H

 A B 10
Zuid speelt 6SA. West start met V; voor zuids A.

Welke leider zal zijn contract waarschijnlijk niet maken?

Leider a speelt 10 (west 7) en laat dummy duiken.

Leider b speelt 10 (west V) en laat dummy H spelen.

Leider c speelt 10 (west V) en laat dummy duiken.

Leider d speelt A, dan 10 (west V) en laat dummy duiken.


Je telt negen vaste slagen: AH, AHV, AH en AH. Dat is drie slagen te weinig. Gelukkig kan dummy’s klaveren de drie extra slagen leveren. Maar daarvoor is wel een zeer beheerste aanpak noodzakelijk.

Eigenlijk gaat het maar om één keiharde regel: dummy’s H mag tijdens de eerste en twee klaverenslag alleen toekijken, wat er ook gebeurt. Pas de derde klaverenslag moet voor H zijn. Daarna zijn alle klaveren van OW én zuid uit het spel, dus kunnen alle klaveren van dummy hun slag maken!
Speel je H al eerder (leider b), dan zijn er twee scenario’s: 
· west of oost wint de belangrijke derde slag met V, of

· de klaverenkleur blokkeert.
In beide gevallen staan alle resterende klaveren van dummy volledig buitenspel.

Lezers Mailen
Ontvangen reactie op de ‘Taalkwestie’ in de vorige Training

	“Zonder troef” is in ieder geval Nederlands. Waarom wij het bij een spelletje dat over oceaan en Noordzee tot ons is gekomen, over “sans atout” hebben is me een raadsel. In het huidige politieke klimaat prefereer ik trouwens “no trump”, een wens die nog steeds niet is vervuld.

De achtergrond van “met het aas naar bed gaan” lijkt me voor de hand liggen. Bridge werd en wordt vooral ‘s avonds gespeeld en maak je je aas door eigen schuld niet, dan ga je - in ieder geval gevoelsmatig - ermee naar huis en plaagt het schuldgevoel je de halve nacht, draaiend in je bed.

Joost Boswijk 


Joseph Amiel:
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De mail van Joost heb ik met grote belangstelling gelezen.
Hoewel ik zeer tegen de dramatische verengelsing van onze taal ben, heb ik geen al te grote bezwaren om van tijd tot tijd, “in het huidige politieke klimaat” zoals Joost het zo tactvol stelt, naar de “no trump-uitdrukking” te grijpen.
Wel wil ik het desbetreffende punt in het juiste historische perspectief plaatsen. Hoe mooi jij het ook beschrijft, Joost, bridge (wat ik persoonlijk overigens geen “spelletje” zou noemen) is in eerste instantie niet over oceaan en Noordzee tot ons gekomen. De reis ging in omgekeerde richting. In zijn huidige vorm deed het zijn intrede in de jaren 1870-1890 in Parijs en aan de Franse Rivièra. Van daaruit ondernam het een reis naar de Verenigde Staten, waar het een ware rage werd voordat het weer de Oceaan overstak, terug naar Europa. Vandaar mijn zwak voor de benaming in de taal van Molière.
Wat het tweede punt betreft, en vooropgesteld dat men in bed wellicht beter door schuldgevoelens kan worden geplaagd die met bridge te maken hebben dan door andere omstandigheden, zal ik volstaan, nu wij toch linguïstisch bezig zijn, met deze treffende Italiaanse woorden: se non è vero, è ben trovato! Met de toevoeging echter dat ik veel voor de interpretatie van Joost voel.
Bizar

	Een bizar geval waarbij het m.i. niet nodig is om de kaartverdeling erbij te geven.

Na de uitkomst legt de opvolgende speler zijn kaarten op tafel. Echter tegelijkertijd legt ook de daaropvolgende (partner van de uitkomer) speler al zijn kaarten op tafel. Hij was even de weg kwijt en dacht dat hij blinde was.

Een eenvoudig geval van artikel 49: Er zijn 13 strafkaarten. Partner van de overtreder zag alle kaarten.

Mijn vraag: kan de arbiter in artikel 50 (of ergens anders) grond vinden om een andere beslissing te nemen?

Met andere woorden: is de passage "tenzij de wedstrijdleider anders beslist" gebonden aan: "(zie artikel 49 en ....)" oftewel is dat als limitatief bedoeld?

In de praktijk zei de wedstrijdleider, nadat de overtreder zijn kaarten had opgenomen: "speel het spel maar, dan zien we daarna wel verder". 

Na afloop bleek dat de OP geen voordeel had behaald uit het zien van de kaarten. Sterker nog: ze hadden een slag meer kunnen maken. Verder was het een dood spel.

Voor zover het nog van belang is: e.e.a. speelde zich af in de C-lijn.


Rob:

Ook bridgers zijn soms iets te openhartig (.

Als sprake is van een overtreding die in de spelregels wordt genoemd, mag de arbiter niet op eigen gezag de bijbehorende rechtzetting afzwakken, aanpassen of negeren. 

Alleen als de niet-overtredende partij de arbiter verzoekt om van rechtzetting af te zien (artikel 81C5), mag de arbiter de overtreding geheel naar eigen inzicht en creatief vermogen behandelen. Uitsluitend na groen licht van de tegenstanders mag de arbiter er dus mee omgaan zoals hij deed.

Zelfreinigend vermogen

	Een vraagje over verzaken. 

· Leider speelt een hartencontract en heeft allemaal honneurs op tafel liggen. 

· In de tweede troeftrekslag gooit hij een vuiltje in een bijkleur weg op een hoge harten. 

De leider verzaakt dus in deze slag.

 

· In de volgende slag merkt hij dat hij nog een (lage) troef heeft, en gooit die onder een hoge kaart van tafel. 

Hij troeft dus een slag in die hij zonder aftroever ook had gemaakt.

Technisch gezien is er dus niets aan de hand en heeft hij geen voordeel gehaald uit het verzaken.

· Formeel heeft hij echter verzaakt. 

· Moet er een slag worden overgedragen? Ik weet dat arbiters hier verschillend mee omgaan. 


Rob:

Ik weet de kaarten niet; daarom kan ik alleen een ‘algemeen oordeel’ geven.

Interessant is op welk moment de leider achter zijn verzaking komt. 

Als de slag waarin hij verzaakte dicht ligt, en hij merkt zijn verzaking vóórdat hij dummy een hoge kaart laat spelen, mag hij de verzaking van de vorige slag nog steeds – zonder enige consequentie – herstellen. Uiteraard mag zijn linkertegenstander zo mogelijk en gewenst zijn bijgespeelde kaart dan eveneens verwisselen.

Merkt de leider zijn verzaking nadat hij dummy’s kaart heeft aangeduid, dus gespeeld, dan mag de verzaking niet meer worden hersteld.

De verzaking is dan voldongen.

Op dit moment heeft de leider twee keuzes:

1. Hij meldt dat hij heeft verzaakt, waarna de arbiter wordt uitgenodigd. 

Deze legt uit dat de slag waarin is verzaakt, niet is gewonnen door de kaart waarméé is verzaakt. Daardoor zal de leider na afloop ‘in principe’ één slag moeten overdragen. Na deze uitleg kan het spelen worden voortgezet. In principe; want als de verzaking méér dan één slag voordeel oplevert, wordt dat extra aantal gemaakte slagen overgedragen.
2. De leider meldt zijn verzaking niet en speelt gewoon door.

Het is niet verplicht een verzaking van de eigen partij te melden. Gewoon doorspelen en het eventuele voordeel (laten) noteren wordt beschouwd als correct spel. Per slot van rekening speel je een wedstrijd!

Dat arbiters hier verschillend mee omgaan, zou mij verbazen. De spelregels zijn op dit punt namelijk uitermate helder en concreet.

De leider in dit spel kiest een soort tussenweg: hij meldt zijn verzaking niet; in plaats daarvan straft hij zichzelf door álvast een slag terug te geven via het aftroeven van een vrije kaart.

Als de arbiter dan tóch wordt ontboden, kan deze goede man of vrouw niets anders doen dan alsnog een slag laten overdragen. Er is slechts één kans op ontsnapping: de tegenspelers kunnen de arbiter verzoeken van rechtzetting af te zien. Alleen na dat verzoek kan de arbiter naar eigen goeddunken beslissen geen (extra) slag te laten overdragen.
Forcingbod voor jezelf?

	

(partner)


(ik)

West

Noord
Oost

Zuid





2A

doublet

pas

3

pas

pas

2 = Muiderberg 

[Roberto: 5-10 punten met 5-kaart harten en 4+ in onbekende lage kleur]
Ik (zuid) zit achter de 2-openaar, heb een opening van 13 ptn en doubleer. 

Mijn partner (noord) heeft 16 ptn en biedt 3.

Hierop pas ik, want hij heeft maximaal 7 ptn en ik zie geen manche meer.

Dan zegt hij in de chat: “Je dwingt me om te bieden - ga dan ook door.”

Ik probeer hem uit te leggen dat hij wel 0 ptn kan hebben en dat ik daarom pas.

Wat vind jij ervan?


Rob:

Met jouw doublet dwing je je partner inderdaad om te bieden. Daarin heeft je partner helemaal gelijk. 

En die biedplicht betekent dat je partner inderdaad zeer zwak kan zijn als hij zo goedkoop mogelijk een kleur biedt. Maar meteen na deze conclusie scheiden de wegen zich. 

Je partner weet dankzij jouw doublet dat jullie samen minstens 29 punten hebben. Dat weet hij, maar jij nog niet. Dus zal je partner een bod moeten doen waarmee hij jóú dwingt verder te bieden. 

Met leuke harten tegen kan hij ook passen, want voor de Muiderberger dreigt dan een ware ramp.

Zonder harten van betekenis voorkomt een bod in de kleur van de tegenpartij (3), elk misverstand. 3 kan inderdaad te zwak zijn voor een manchecontract. Ik sta dus volledig achter jouw pas.[image: image15.png]
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